Scurt istoric

Istorie Decembrie 7, 2014

Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului este situata in satul Coropceni, comuna Ciortesti, judetul Iasi, sat situat in partea de nord-est al dealului ce ramane la stanga de drumul ce duce spre Husi, drum ce leaga soseaua Iasi – Vaslui, in punctul numit Budaioasa.

                              Biserica este ctitoria lui Ioan Beceriu si sotia sa Ecaterina, construita din caramida si piatra, in forma de corabie, cu clopotnita deasupra pronaosului, cu acoperis in doua ape si rotunjit deasupra Sfantului Altar. A fost terminata si sfintita in anul 1846,luna lui februarie, ziua 11, de catre arhiereul Irinarh (Irineu) Teucescu Dionisie.   Preotii slujitori ai bisericii parohiale din satul Coropceni au fost : Teodor Polcovnicu, Gheorghe Teodorescu, ierom. Ghedeon, ierom. Augustin, Gheorghe Tepelus, Constantin Vintila, Nicolae Butucea, Macedon Retegan, Silviu Serban, Gheorghe Lutic, si in prezent, din anul 1994, Ursu Vasile-Daniel.

                                 De-a lungul timpului biserica a suferit numeroase reparatii, cum ar fi cele din anii : 1900, 1936, 1956, 1977, 1983, 1990 si 1991.  In anul 1994 au inceput ample lucrari de consolidare, inzestrare si imprejmuire a bisericii, cu binecuvantarea I.P.S Parinte Mitropolit Daniel, si sub indrumarea preotului paroh Ursu Vasile-Daniel, lucrari finalizate in anul 2010, in timpul arhipastoririi I.P.S. Parinte Mitropolit Teofan.  Pictura a fost executata pentru prima data de catre pictorii bisericesti Drinceanu Sabin si Gabriela din Iasi, in tehnica AL-SECO.   Mobilierul bisericesc din stejar masiv a fost realizat de mesterul popular Hantar Emil din Grumazesti – Neamt.   Imprejmuirea bisericii cu temelie din beton armat si plasa sudata bordurata plastifiata au fost realizate de meseriasii parohiei cu finantare totala din partea credinciosilor parohiei.

                            Toate aceste osteneli au fost binecuvantate, prin slujba de resfintire, oficiata in ziua de duminica 25 iulie 2010 – pomenirea Adormirii Sf. Ana si a Sf. Cuv. Olimpiada si Eupraxia, de catre P.S. Parinte Calinic Botosaneanul , episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.   Cu aceasta ocazie s-a acordat preotului paroh Ursu Vasile-Daniel rangul de iconom stavrofor, iar persoanele care s-au evidentiat in sustinerea lucrarilor au primit distinctii de vrednicie.

Citește alte articole despre: Istoricul Bisericii